[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
اطلاعات نشریه::
آرشیو مجله و مقالات::
برای نویسندگان::
پروانه و مجوزهای نشریه::
برای داوران::
اطلاعات پرداخت هزینه::
ثبت نام و اشتراک::
تسهیلات پایگاه::
تماس با ما::
::
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
Nursing Index
AWT IMAGE
..
نشریه مرور سیستماتیک

AWT IMAGE

..
ثبت شده در

AWT IMAGE

AWT IMAGE

..
سامانه جامع رسانه ها
..
:: دوره 5، شماره 4 - ( زمستان 1399 ) ::
جلد 5 شماره 4 صفحات 8-3 برگشت به فهرست نسخه ها
جایگاه سالمندان و نحوۀ تعامل با آنها در روایات اهل بیت (ع) (مطالعۀ مروری)
حسن اصغر پور ، غلامرضا معارفی*
دانشگاه شاهد
چکیده:   (2315 مشاهده)
مقدمه: سالمندان، بخشی از اقشار جامعۀ بشری را تشکیل می‌دهند. در فرهنگهای و آیین‌های مختلف دینی و غیردینی، برای این قِشر، جایگاه و احترامی خاص در نظر گرفته شده است. سالمندان، نظر به تجربۀ فراوان و چشیدن سرد و گرم روزگار، می‌توانند الگوهایی ارزنده و بسیار راهبردی در جهتِ پیشرفت و ارتقاء همۀ ابعادِ زندگی بشر (اعم از دینی و غیردینی) باشند. در دین اسلام که بر پایۀ مِهر و تکریم استوار است، این گروه سنّی از احترام و ارزش ویژه‌ای برخوردارند. در روایاتِ اهل بیت (ع) ابعاد مختلفی از جایگاهِ سالمندان در جامعه و لزوم پاسداشت شأن آنها مشاهده می‌شود. این فراوانی و بسامدِ نقش ایجاب می‌کند که جایگاه آنان و کارکردشان در میراثِ دینی، مورد توجّه و تحلیل قرار گیرد. در این پژوهش کوشش شده تا این مهم صورت پذیرد.
روش: تحلیل داده‌ها در این پژوهش، توصیفی ـ‌ تحلیلی و از نوع تحلیل اَسنادی است. بر این اساس، با تکیه بر اَسناد کتابخانه‌ای و نرم‌افزاری، روایات اهل بیت (ع) مرتبط با موضوعِ سالمندان، از منابع رواییِ کهن و تخصصّیِ فریقین (شیعی و سنّی) استخراج شده و پس از دسته‌بندی و واکاویِ محتوایی، مورد تحلیل قرار گرفته است.
یافته‌ها: بر اساس پژوهشهای صورت‌گرفته و نیز بررسی‌های انجام‌شده در پژوهش حاضر می‌توان گفت: میان رشد و بالندگی جوامع بشری با میزان تکریمِ سالمندان و بهره‌مندی از تجارب و آموزه‌های آنان نسبت مستقیمی وجود دارد؛ به بیانِ دیگر، سالمندی، دورۀ ازکارافتادگی و انزوا نیست، بلکه دورانِ خدمت و نقش‌آفرینی در شکلی متفاوت و آن کمک به افزایش سطح آگاهی عمومی و تخصصی جوانان و میان‌سالان است. با این وصف، در آموزه‌های اسلامی، افزون بر حفظ احترام و تکریمِ سالمندان، برای آنان جایگاهی هدایت‌گرانه در نظر گرفته شده است. تجربۀ سالمندان، روَند رشد و پیشرفت جوامع بشری را تسریع می‌نماید. در نگرشِ دینی، سالمندان ازکارافتاده و بی‌مصرف نیستند، بلکه ثمرۀ یک عمر تجاربِ اندختۀ آنان هدایتگر جوامع بشری در همۀ عرصه‌هاست.
نتیجه‌گیری: سالمندان، مرجعیت علمی و معرفتی جوامع بشری را بر عهده دارند. تجربیات آنها به عنوان رهاوردی ارزنده، و گامی بلند برای فتح قلّه‌های جدیدِ علم و فرهنگ است. میان افزایشِ سن، با فزونی عزّت و احترام در دین اسلام، نسبت مستقیمی وجود دارد؛ بدین معنا که سالمندی در دین اسلام، دوران عزّت، بزرگ‌داشت و اشتراک‌گذاری تجربیات با نسل نوپای جامعه است.
واژه‌های کلیدی: سالمندان، تکریم سالمندان، تعامل با سالمند، نقش سالمندان از منظر اسلام
متن کامل [PDF 270 kb]   (1034 دریافت)    
نوع مطالعه: مروری | موضوع مقاله: معنویت در سالمندی
دریافت: 1399/4/29 | پذیرش: 1399/9/10 | انتشار: 1399/11/10
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

asgharpour H, Marefi G. The position of the elderly and how to interact with them in the narrations of Ahl al-Bayt (AS) (Review study). joge 2021; 5 (4) :3-8
URL: http://joge.ir/article-1-409-fa.html

اصغر پور حسن، معارفی غلامرضا. جایگاه سالمندان و نحوۀ تعامل با آنها در روایات اهل بیت (ع) (مطالعۀ مروری). سالمندشناسی. 1399; 5 (4) :3-8

URL: http://joge.ir/article-1-409-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 5، شماره 4 - ( زمستان 1399 ) برگشت به فهرست نسخه ها
نشریه سالمندشناسی Journal of Gerontology
Persian site map - English site map - Created in 0.05 seconds with 44 queries by YEKTAWEB 4645