:: دوره 3، شماره 3 - ( پاییز 1397 ) ::
جلد 3 شماره 3 صفحات 20-11 برگشت به فهرست نسخه ها
بررسی اثربخشی ذهن آگاهی مبتنی بر شناخت درمانی بر افسردگی و اضطراب مرگ و امید به زندگی در زنان سالمند
روشنک خدابخش پیر کلانی* ، لیلی رمضان ساعتچی ، مهسا ملکی مجد
دانشکده ی علوم تربیتی و روان شناسی، دانشگاه الزهرا، تهران، ایران
چکیده:   (7217 مشاهده)
مقدمه: جمعیت جهان به سرعت در حال پیر شدن است. سلامت روان در سالمندان امری حیاتی است. هدف از پژوهش حاضر بررسی اثر بخشی ذهن آگاهی مبتنی بر شناخت درمانی به صورت گروهی بر کاهش افسردگی و اضطراب مرگ و افزایش امید به زندگی در سالمندان است.
روش: روش  این پژوهش تجربی از نوع پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه ی آماری کلیه زنان سالمند مناطق3، 7 ،1 تهران مراجعه کننده به مراکز درمانی و روش نمونه گیری این تصادفی طبقه ای بود. از تمامی شرکت کنندگان(30 نفر) آزمون امید به زندگی میلر ، افسردگی سالمندان  و اضطراب مرگ تمپلر گرفته شد. بر روی گروه آزمایش 10 جلسه درمان ذهن آگاهی مبتنی بر شناخت درمانی به صورت گروهی اجرا شد. برای تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS23 و روش آماری تحلیل واریانس آمیخته استفاده شد.
یافته ها: یافته ها نشان داد که بین نمرات امید به زندگی، افسردگی و اضطراب مرگ در دو سطح پیش آزمون و پس آزمون  با توجه به گروه آزمایش و کنترل تفاوت معناداری وجود دارد. در نتیجه درمان در گروه آزمایش موثر بوده است.
نتیجه گیری: سالمندی از عوامل مهم ناتوانی محسوب می شود، به کار بردن شیوه های درمانی کوتاه مدت و کم هزینه برای افزایش ارتقای عملکرد سالمندان امری ضروری و مهم است. با توجه به نتایج پژوهش حاضردرمان های مبتنی بر ذهن آگاهی که به صورت گروهی انجام می شوند، می توانند گزینه مناسبی باشند.
واژه‌های کلیدی: ذهن آگاهی، امید به زندگی، افسردگی، اضطراب مرگ، سالمندی
متن کامل [PDF 301 kb]   (1770 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي اصیل | موضوع مقاله: مسائل ذهنی و روانشناختی سالمندان
دریافت: 1397/5/20 | پذیرش: 1397/9/28 | انتشار: 1397/10/25



XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 3، شماره 3 - ( پاییز 1397 ) برگشت به فهرست نسخه ها