:: دوره 3، شماره 4 - ( زمستان 1397 ) ::
جلد 3 شماره 4 صفحات 41-32 برگشت به فهرست نسخه ها
اثربخشی معنویت درمانی بر اجتناب شناختی و پریشانی روان شناختی سالمندان حاضر در خانه سالمندان
بتول رمضانی ، فروغ بختیاری*
دانشگاه پیام نور تهران] ایران
چکیده:   (4553 مشاهده)
مقدمه: دور شدن از کانون خانواده می‌تواند منجر به بروز آسیب‌های روان‌شناختی و هیجانی برای سالمندان شود. بر این اساس پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی معنویت درمانی بر اجتناب شناختی و پریشانی روان شناختی سالمندان حاضر در خانه سالمندان شهر اصفهان صورت پذیرفت.
روش: روش پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری پژوهش حاضر تمام سالمندان حاضر در خانه سالمندان مرکز صادقیه شهر اصفهان در سال 1397 بود. نمونه این پژوهش شامل تعداد 30 سالمند بود که به شیوه هدفمند انتخاب و با گمارش تصادفی در گروه های آزمایش و گواه گمارده شدند (15 سالمند در گروه آزمایش و 15 سالمند در گروه گواه). گروه آزمایش مداخلات درمانی مربوط به معنویت درمانی را در طی دو ماه به صورت هفته‌ای یک جلسه 90 دقیقه‌ای در طی 8 جلسه دریافت نمودند. این در حالی بود که گروه گواه هیچگونه مداخله ای را در طول پژوهش دریافت نکردند. سپس افراد هر دو گروه تحت پس آزمون قرار گرفتند. ابزارهای مورد استفاده شامل پرسشنامه اجتناب شناختی (سکستون و دوگاس، 2008) و پرسشنامه پریشانی روان شناختی (کسلر و همکاران، ۲۰۰۳) بود. پس از جمع‌آوری پرسشنامه‌ها و استخراج داده‌های خام، تجزیه و تحلیل داده‌های حاصل از این پژوهش با استفاده از روش‌های آمار توصیفی و تحلیل کواریانس صورت گرفت.
یافته‌ها: نتایج نشان داد که معنویت درمانی بر اجتناب شناختی و پریشانی روان شناختی سالمندان حاضر در خانه سالمندان تاثیر معنادار دارد (001/0>p). بدین صورت که این درمان توانسته منجر به کاهش اجتناب شناختی و پریشانی روان شناختی سالمندان حاضر در خانه سالمندان شود.
نتیجه‌گیری: بر اساس یافته‌های پژوهش حاضر می‌توان چنین نتیجه گرفت که معنویت درمانی با بهره‌گیری از فنونی همانند مسئولیت‌پذیری، واگذاری موارد به خداوند و تقویت اراده و پاک کردن افکار منفی می‌تواند اجتناب شناختی و پریشانی روان شناختی سالمندان را کاهش دهد. بر این اساس معنویت درمانی می‌تواند به عنوان درمانی کارآ برای کاهش اجتناب شناختی و پریشانی روان شناختی سالمندان مورد استفاده قرار گیرد.
 
واژه‌های کلیدی: اجتناب شناختی، پریشانی روان شناختی، سالمندان، معنویت درمانی
متن کامل [PDF 287 kb]   (1195 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي اصیل | موضوع مقاله: مسائل ذهنی و روانشناختی سالمندان
دریافت: 1397/10/24 | پذیرش: 1397/11/13 | انتشار: 1397/11/26



XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 3، شماره 4 - ( زمستان 1397 ) برگشت به فهرست نسخه ها