گروه روانشناسی، واحد زاهدان، دانشگاه آزاد اسلامی، زاهدان، ایران
چکیده: (5355 مشاهده)
مقدمه: سلامت عمومی و شادکامی سالمندان به دلیل پدیده افزایش جمعیت آنها، یکی از مهمترین چالشهای اقتصادی، اجتماعی و بهداشتی قرن بیستویکم به شمار میرود. این مطالعه با هدف مقایسه سلامت عمومی و شادکامی سالمندان ساکن در سرای سالمندان، خانههای شخصی بهرهمند و فاقد از خدمات توانبخشی مبتنی بر خانواده انجام شد.
روش: روش این پژوهش توصیفی-تحلیلی است. جامعه آماری تحقیق شامل سالمندان مقیم خانواده، مقیم خانواده تحت پوشش توانبخشی مبتنی بر خانواده و مقیم سرای سالمندان شهرستان زابل در سال 1396 به تعداد 90 نفر بود. به دلیل ملاکهای ورود و همگن بودن جامعه از هر گروه سالمند 30 نفر به تفکیک جنسیت (15 نفر زن و 15 نفر مرد) انتخاب شدند. ابزارپژوهش حاضر، پرسشنامه سلامت عمومی (فرم 28 سؤالی) و پرسشنامه شادکامی آکسفورد بود که برای تجریه و تحلیل داده ها از تحلیل واریانس یک راهه و آزمون تعقیبی توکی، با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 21 استفاده گردید.
یافته ها: در بعد اضطراب و اختلال خواب با اختلاف میانگین (47/2) و (01/0P= ) بین سالمندان ساکن منزل و سالمندان تحت پوشش خدمات توانبخشی تفاوت معنیداری وجود دارد. ولی بین سالمندان ساکن منزل و سالمندان ساکن سرای سالمندان با توجه به (44/0P= ) تفاوت معنیداری مشاهده نشد. در بعد کارکرد اجتماعی بین سالمندان ساکن منزل و سالمندان تحت پوشش خدمات توانبخشی با اختلاف میانگین (33/3) و (001/0P<) تفاوت معنیداری وجود دارد. اما بین سالمندان منزل و سالمندان ساکن سرای سالمندان با سطح معنیداری (08/0P= ) تفاوت معنیداری وجود نداشت.
نتیجه گیری: بر اساس یافته های این مطالعه می توان با بررسی دقیق سلامت سالمندان و توانایی آنها در انجام فعالیت های روزانه خود، توسط تیم های بهداشتی و درمانی و اعضای خانواده آنها از پیشرفت ناتوانی آنها در انجام فعالیت های زندگی، و همچنین از ابتلای آنان به افسردگی پیشگیری کرد.
Kahrazei F, Akbarizadeh A. Comparison of the General Health and Happiness of the Elderly Living in Nursing Homes, Private Homes with and without Family-Based Rehabilitation Services. joge 2020; 4 (4) :56-67 URL: http://joge.ir/article-1-323-fa.html
کهرازئی فرهاد، اکبری زاده اعظم. مقایسه سلامت عمومی و شادکامی سالمندان ساکن در سرای سالمندان، خانههای شخصی بهرهمند و فاقد از خدمات توانبخشی مبتنی بر خانواده. سالمندشناسی. 1398; 4 (4) :56-67