[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
اطلاعات نشریه::
آرشیو مجله و مقالات::
برای نویسندگان::
پروانه و مجوزهای نشریه::
برای داوران::
اطلاعات پرداخت هزینه::
ثبت نام و اشتراک::
تسهیلات پایگاه::
تماس با ما::
::
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
Nursing Index
AWT IMAGE
..
نشریه مرور سیستماتیک

AWT IMAGE

..
ثبت شده در

AWT IMAGE

AWT IMAGE

..
سامانه جامع رسانه ها
..
:: دوره 7، شماره 1 - ( بهار 1401 ) ::
جلد 7 شماره 1 صفحات 2-1 برگشت به فهرست نسخه ها
اهمیت فناوری های نوین در چالش بزرگ سالمندی کشور
محمدکاظم صاحبی*
دانشگاه علوم پزشکی ایران
چکیده:   (1058 مشاهده)
 
      سردبیر گرامی،
      طبق آمار سازمان جهانی بهداشت ، تعداد افراد بالای 65 سال در سال 2010 معادل 526 میلیون نفر بوده است که این تعداد در سال 2050 به 1.5 میلیارد نفر خواهد رسید و به ­طور عمده در کشور های توسعه یافته قابل مشاهده خواهد بود. پیشرفت­ چشمگیر در فناوری های نوین و افزایش امید به زندگی طی قرن گذشته بخش مهمی از این تغییرات می باشد که منجر به کاهش مرگ و میر و بیماری ها در سنین بالا شده است. طبق گزارشات، بیماری هایی نظیر مشکلات قلبی، فشار خون، دیابت، سرطان، مشکلات ریوی و حرکتی از عمده عوارض مهم در سنین بالا می باشد.(1) امید به زندگی مردم در 150 سال گذشته افزایش چشمگیری داشته و از حدود 30 سال در سال 1870 میلادی به 72 سال در سال 2016 میلادی رسید.(2) سالمندی جمعیت یک پدیده جهانی است و بیشتر کشورها با افزایش میانگین سنی جمعیت روبرو هستند. پیش بینی سازمان جهانی بهداشت، افزایش جمعیت افراد 65 سال و بیشتر در دنیا، از9 % در سال 2019 به 16 % در سال2050 میلادی می باشد.(3)
    طبق گزارش سازمان آمار کشورمان، جمعیت ایران در سال ۹۸ به حدود ۸۳ میلیون نفر رسیده  و در سال 1399 جمعیت سالمند بالای 60 سال کشورمان با رقم 8 میلیون و 231 هزار نفر، یعنی حدود 9/9 درصد جمعیت کشور و جمعیت بالای 65 سال، 6/4 درصد جمعیت کشور را تشکیل می دهند. طی دو الی سه دهه اخیر رشد کلی جمعیت در ایران 24/1 درصد بوده ، در حالی که نرخ رشد جمعیت سالمند کشورمان 62/3درصد یعنی تقریبا سه برابر رشد کلی جمعیت است و پیش بینی می شود که در سال 1400 سهم سالمندی جمعیت از مرز 10 درصد و در سال 1420 از مرز 4/19درصد و در سال 1430 از مرز 1/26 درصد عبور کند،  یعنی در آن زمان یک‌ چهارم جمعیت کشور، سالمند خواهند بود. (4)
      این پدیده ناشی از بهبود شرایط بهداشتی و پیشگیری از بیماری‌ها و کاهش آمار ازدواج و کاهش زاد و ولد است که درنهایت سبب افزایش امید به زندگی و افزایش تعداد سالمندان نسبت به کل جمعیت خواهد شد. سال‌خوردگی جمعیت ، در واقع یک موفقیت بهداشتی است که در صورت عدم برنامه ‌ریزی مناسب، به چالش بزرگی برای جوامع تبدیل خواهد شد.
      در کشور ما با توجه به تغییرات قابل توجه شیوه های زندگی (Life style) شامل سوء تغذیه و سوء مصرف مواد غذایی، کاهش فعالیت های بدنی و تحرک فیزیکی و افزایش استرسورهای روحی و روانی متأثر از مشکلات اقتصادی، سیاسی، فرهنگی و اجتماعی، دسترسی بیشتر به درمان بیماری های شایع واگیر و غیر واگیر، از یک سو باعث افزایش طول عمر سالمندانی که حتی دچار ناتوانی های حاصل از ابتلای به بیماریها و شرایط سنی شده، گردیده و  از سوی دیگر باعث پائین آمدن سن ابتلا به بیماری های قلبی و عروقی بخصوص فشارخون و بیماری های متابولیک با اولویت دیابت در سنین کودکی، نوجوانی و میانسالی و بالطبع عوارض کوتاه مدت و دراز مدت آن شده است. به عبارت دیگر سالمندان دچارکاهش مرگ ومیر و افزایش امید به زندگی می شوند و در رده های میانسال و حتی جوانان میزان ناتوانی ها و مرگ ومیر افزایش می یابد.
    با توجه به موارد پیشگفت، به نظر می رسد توجه به امر آموزش که منجر به تعییر نگرش و رفتارمردم گردد، بسیار مهم و حیاتی خواهد بود و استفاده از فناوری های نوین نیز به تسریع این امر کمک خواهد کرد.
    باتوجه به موارد پیشگفت، موارد ذیل پیشنهاد می گردد:
    ا) ارائه آموزش در حوزه سلامت با تهیه تیزر های کوتاه با محتوای جذاب و مطالب کلیدی با استفاده از امکانات رسانه های جمعی بخش دولتی و بخصوص در بستر اینترنت و شبکه های اجتماعی
    2) برگزاری ایده بازار و فن بازار و هکتون با اولویت معضلات پیشگفت و ارائه تکنیکال و عملیاتی تغییر نگرش و رفتار با استفاده از فناوری اطلاعات.
     3)در اولویت قرارگرفتن شرکت های فناور و دانش بنیان در حوزه فناوری اطلاعات و فعال در امور سالمندی و حل مشکلات مرتبط با آن و تسهیل تبدیل شرکت های فناور فعال در حوزه سالمندی به شرکت های دانش بنیان و خلاق، براساس ضوابط معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری.
     4) تضمین خرید محصولات با محوریت فناوری اطلاعات در حوزه سالمندی، توسط سیاستگذاران کلان حوزه سلامت همچون وزارت بهداشت و درمان و آموزش پزشکی، سازمان بهزیستی، شهرداری ها و حتی آموزش و پرورش(آموزش دانش آموزان با استفاده از فناوری های نوین)
     5) مجاب کردن شرکت های تولید کننده اپلیکیشن های تلفن همراه، برای عرضه حداقل یک پیام تبلیغاتی در حوزه سلامت سالمندان از طریق وزارت فناوری اطلاعات وارتباطات، و تداوم این سیاست تازمان فعال بودن این اپلیکیشن ها در بستر تلفن همراه.
      6) برگزاری آموزش های ضمن خدمت غیر حضوری و آموزش مداوم پزشکی و پیرا پزشکی و اجباری نمودن گذراندن این دوره ها بصورت سالانه در جهت تکرار محتوا و تغییر نگرش ورفتار جامعه.
       به نظر می رسد در صورت توجه به موقع سیاستگزاران کلان کشور به حوزه سلامت با اولویت سالمندی، دیری نخواهید پائید که کلیه حوزه های اقتصادی، سیاسی و حتی امنیتی، از اثرات مفید توجه به این حوزه منتفع خواهند شد.
 
منابع
  1. Rechel B, Doyle Y, Grundy E, McKee M, World Health Organization. How can health systems respond to population ageing. Copenhagen: WHO Regional Office for Europe; 2009.
  2. Scott A. The long, good life. Finance & Development; 2020;57(1): 10-13.
  3. Organization WH. World health statistics monitoring health for the SDGs. WHO. 2020.
  4. 4. Foroughan M, the latest statistics of the elderly population of IRAN ,director of the Department of Gerontology, University of Social Welfare and Rehabilitation Sciences, https://behdasht.gov.ir, sept 29 2021.
 
 
واژه‌های کلیدی: فناوری های نوین، سالمندی
متن کامل [PDF 168 kb]   (304 دریافت)    
نوع مطالعه: نامه به سردبیر | موضوع مقاله: سالمندی سالم و فعال
دریافت: 1400/8/19 | پذیرش: 1401/4/8 | انتشار: 1401/3/10
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA



XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Sahebi M K. The importance of new technologies in the great challenge of the country's aging. joge 2022; 7 (1) :1-2
URL: http://joge.ir/article-1-522-fa.html

صاحبی محمدکاظم. اهمیت فناوری های نوین در چالش بزرگ سالمندی کشور. سالمندشناسی. 1401; 7 (1) :1-2

URL: http://joge.ir/article-1-522-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 7، شماره 1 - ( بهار 1401 ) برگشت به فهرست نسخه ها
نشریه سالمندشناسی Journal of Gerontology
Persian site map - English site map - Created in 0.05 seconds with 45 queries by YEKTAWEB 4645