:: دوره 1، شماره 3 - ( زمستان 1395 ) ::
جلد 1 شماره 3 صفحات 67-57 برگشت به فهرست نسخه ها
مقایسه‌ی نتایج مقیاس طبقه‌بندی دمانس و آزمون ترسیم ساعت در سالمندان بدون دمانس
عمید شمس الله ، عبداله فرهادی نسب* ، سیما سادات نوربخش
دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی
چکیده:   (5410 مشاهده)

مقدمه: اﺑﺰارﻫﺎی زیﺎدی ﺑﺮای ﻏﺮﺑﺎﻟﮕﺮی دﻣﺎﻧﺲ طراحی‌گردیده است که ﻗﺎﺑﻠﯿﺖ ﮐﺎرﺑﺮد آن‌ها در گروه‌های ﺳﺎﻟﻤﻨﺪ ﺑﺎ ﺑﺮﺧﯽ محدودیت‌ها همراه اﺳﺖ. به علاوه مطالعات اندکی به بررسی و مقایسه نتایج مقیاس طبقه‌بندی دمانس و آزمون ترسیم ساعت در افراد بدون دمانس پرداخته اند. هدف از انجام این مطالعه، مقایسه نتایج مقیاس بالینی طبقه ‌بندی دمانس و آزمون ترسیم ساعت در افراد بالای 65 سال ایرانی می باشد.
روش: در این مطالعه مقطعی تحلیلی، تعداد 80 سالمند بالای 65 سال مقیم خانه های سالمندان در شهر تهران با نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. پس از ثبت متغیرهای دموگرافیک و بالینی افراد (سن، جنس، سطح تحصیلات، داروهای دریافتی و بیماری‌های زمینه‌ای)، برای هر یک از شرکت کنندگان مقیاس بالینی طبقه‌بندی دمانس و آزمون ترسیم ساعت تکمیل شد. برای بررسی ارتباط بین متغیرها از آزمون‌های آماری مانند t مستقل، کای اسکور و دقیق فیشر استفاده شد و داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 20 تحلیل گردیدند.
یافته‌ها: سن افراد با نمره مقیاس طبقه‌بندی دمانس همبستگی مثبت (00/0=P، 36/0=r) و با نمره آزمون ترسیم ساعت همبستگی معکوس (00/0=P، 46/0-=r) نشان داد. ارتباطی بین جنسیت و توزیع فراوانی شیوع دمانس بر اساس مقیاس طبقه‌بندی دمانس و آزمون ترسیم ساعت یافت نشد. میانگین نمره آزمون ترسیم ساعت بین افراد سالم و افراد با بیماری‌های فشارخون (02/0=P)، سایکوز (01/0=P) و دوقطبی (03/0=P)؛ و میانگین نمره مقیاس طبقه‌بندی دمانس بین افراد سالم و افراد مبتلا به بیماری‌های فشارخون (00/0=P)، ایسکمیک قلب (00/0=P) و بیماری مزمن انسداد ریه (04/0=P) اختلاف معنی‌داری نشان داد. در افراد مبتلا به بیماری‌های زمینه‌ای، ازنظر میزان تشخیص دمانس بین مقیاس طبقه‌بندی دمانس و آزمون ترسیم ساعت تفاوت آماری معنی‌داری وجود نداشت. حال ‌آنکه در افرادی که هیچ بیماری زمینه‌ای نداشتند، فراوانی تشخیص دمانس با آزمون ترسیم ساعت بیشتر از مقیاس طبقه‌بندی دمانس بود (00/0=P).
نتیجه‌گیری: ازآنجایی‌که نمرات آزمون ترسیم ساعت تحت تأثیر سطح تحصیلات و بیماری زمینه‌ای افراد قرار دارد، به نظر می‌رسد این آزمون در افراد بالای 65 سال ابزار مناسبی در مقایسه با سیستم رایج مقیاس طبقه‌بندی دمانس جهت تشخیص دمانس در افراد نرمال نباشد. با این ‌حال، بهتر است در آینده مطالعات بیشتری در این زمینه انجام شود.

واژه‌های کلیدی: آزمون های عصب-روانشناسی، سالمند، دمانس
متن کامل [PDF 603 kb]   (4122 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي اصیل | موضوع مقاله: مسائل ذهنی و روانشناختی سالمندان
دریافت: 1395/4/2 | پذیرش: 1395/11/24 | انتشار: 1395/12/23



XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 1، شماره 3 - ( زمستان 1395 ) برگشت به فهرست نسخه ها