:: دوره 7، شماره 4 - ( زمستان 1401 ) ::
جلد 7 شماره 4 صفحات 74-61 برگشت به فهرست نسخه ها
تاثیر تمرینات ثبات‌ مرکزی بر تعادل ایستا و پویای مردان سالمند سالم
هاشم پیری ، نادر ناصرپور* ، رحمان شیخ حسینی
دانشکده تربیت بدنی دانشگاه علامه طباطبایی تهران
چکیده:   (1785 مشاهده)

مقدمه: اختلال در حفظ تعادل و کنترل قامت از پیامدهای سالمندی است، که با تغییر در الگوهای ایستادن و راه رفتن، باعث کاهش آمادگی عملکردی در سالمندان شده و به کاهش حس تعادل، از دست­دادن هماهنگی و ضعف قدرت عضلات در این افراد می­انجامد. در نتیجه مشکلات عدیده­ای نظیر افتادن­های مکرر در زمان ایستادن و یا راه رفتن را در این دسته افراد به همراه دارد. از این رو طراحی تمرینات ورزشی به منظور بهبود آمادگی عملکردی و پیشگیری از کاهش تعادل از اهمیت ویژه­ای برخوردار است. لذا هدف از انجام این پژوهش بررسی و تحلیل تاثیر تمرینات ثبات ­مرکزی بر تعادل ایستا و پویای مردان سالمند تعیین گردید.
روش کار: این تحقیق یک تحقیق مقطعی- مقایسه­ای، نیمه تجربی با طرح پیش ­آزمون و پس­ آزمون با گروه کنترل بوده که در آن 30 سالمند سالم 60 تا 70 سال به طور هدفمند در دسترس، انتخاب و بطور تصادفی در دو گروه: تمرینات ثبات­ مرکزی و گروه کنترل، به تعداد مساوی قرار گرفتند. گروه تجربی 6 هفته و هر هفته 3 جلسه تمرین 45 دقیقه­ای انجام داده، و در این مدت گروه کنترل به زندگی روزمره خود پرداختند. آزمون شوندگان با استفاده از 2 تست تعادل رومبرگ و شارپندرومبرگ برای تعادل ایستا و 2 تست تعادل FRT و TUG برای تعادل پویا، در قبل و بعد از 6 هفته تمرین اختصاصی برای گروه­ تجربی، مورد ارزیابی قرارگرفتند. برای تجزیه و تحلیل داده­ها از آمار توصیفی، آزمون T جفت نمونه­ای (t زوجی) و آزمون آنکووا یکراهه، در سطح معناداری آلفای (05/0P≤) با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه­ی 26 استفاده گردید.
یافته­ ها: نتایج نشان داد که انجام 6 هفته تمرینات ثبات ­مرکزی، بر نمرات پس ­آزمون نسبت به نمرات پیش ­آزمون گروه تجربی در هر 4 تست تاثیر معنا­داری دارد (001/0=P)، همچنین یافته ها نشان داد که تمرینات ثبات مرکزی بر بهبود تعادل ایستا (001/0=P) و تعادل پویا (001/0=P)، در نمرات پس آزمون گروه تجربی نسبت به گروه کنترل اثر معناداری دارد.
نتیجه­ گیری: می توان نتیجه گرفت که جهت بهبود تعادل و کاهش خطر افتادن در سالمندان می­توان از تمرینات ثبات مرکزی استفاده کرد، با توجه به سهولت انجام این تمرینات به مربیان ورزشی و افرادی که با سالمندان کار می­کنند توصیه می­شودکه جهت بهبود تعادل ایستا و پویای سالمندان از تمرینات ثبات مرکزی استفاده نمایند.
 کلیدواژه ­ها: ثبات ­مرکزی، تعادل ایستا، تعادل پویا، سالمند.
واژه‌های کلیدی: ثبات ­مرکزی، تعادل ایستا، تعادل پویا، سالمند.
متن کامل [PDF 495 kb]   (341 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي اصیل | موضوع مقاله: توانبخشی سالمندی
دریافت: 1401/11/17 | پذیرش: 1401/12/6 | انتشار: 1401/12/10



XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 7، شماره 4 - ( زمستان 1401 ) برگشت به فهرست نسخه ها