:: دوره 10، شماره 4 - ( زمستان 1404 ) ::
جلد 10 شماره 4 صفحات 37-28 برگشت به فهرست نسخه ها
جهت‌گیری زندگی و غفلت از خود در سالمندان با و بدون سندرم آشیانه خالی: یک مطالعه گذشته نگر
ملیحه سادات آهنگرها ، عباس ابوالقاسمی* ، سیدموسی کافی
دانشگاه گیلان
چکیده:   (1670 مشاهده)
مقدمه: جهت‌گیری زندگی منفی و غفلت از خود به میزان فراوانی در سالمندان با سندرم آشیانه خالی دیده می‌شود؛ پژوهش حاضر باهدف مقایسه جهت‌گیری زندگی و غفلت از خود در سالمندان با و بدون سندرم آشیانه خالی انجام شد.
روش کار: این پژوهش علی - مقایسه‌ای از نوع گذشته‌نگر بود. جامعه آماری پژوهش سالمندان مراجعه‌کننده به کانون‌های بازنشستگان شهر رشت در سال 1402 بودند. نمونه پژوهش حاضر شامل 236 نفر در دو گروه (یک گروه 97 سالمند با سندرم آشیانه خالی و یک گروه 139 سالمند بدون سندرم آشیانه خالی) بود بر اساس نمره برش 61 در پرسشنامه مقیاس سندرم آشیانه خالی پیرزاده به صورت در دسترس انتخاب شدند. جهت جمع آوری داده­ها از نسخه تجدید نظر شده آزمون جهت­گیری زندگی شیر و کارور و پرسشنامه خود غفلتی ایرانی مردان و دلبری استفاده شد. داده­ها با استفاده از تحلیل واریانس چند متغیری در نرم افزار SPSS نسخه 27 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافته­ها: نتایج نشان داد که بین سندرم آشیانه خالی (با و بدون) با جنسیت و وضعیت در قید حیات بودن همسر رابطه وجود ندارد. این در حالی‌ست که بین سندرم آشیانه خالی (با و بدون) با حضور فرزندان در خانه، وضعیت تحصیلی، وضعیت شغلی و تعداد فرزندان رابطه وجود دارد. همچنین نتایج نشان داد که جهت‌گیری زندگی (خوش‌بینی و بدبینی) در سالمندان با سندرم آشیانه خالی به طور معناداری کمتر از سالمندان بدون سندرم آشیانه خالی بود. غفلت از خود (خود غفلتی روان‌شناختی، خود غفلتی شخصی و سلامت، خود غفلتی بهداشتی و محیطی و سبک زندگی) در سالمندان دارای سندرم آشیانه خالی به طور معنی‌داری بیشتر از سالمندان بدون سندرم آشیانه خالی بود.
نتیجه­ گیری: این یافته‌ها بیان می‌کند که ابتلا به سندرم آشیانه خالی اثر مخربی بر جهت‌گیری زندگی و غفلت از خود سالمندان می‌گذارد. همچنین نقص در این متغیرها به‌عنوان عوامل خطر می‌توانند زمینه ابتلا به سندرم آشیانه خالی را فراهم سازند. همچنین خروج فرزندان از منزل می‌تواند منجر به غفلت از خود در سالمندان شده؛ بنابراین با توجه با این یافته‌ها طراحی برنامه‌های پیشگیرانه برای مقابله با پیامدهای ناشی از سندرم آشیانه خالی ضروری به نظر می‌رسد.

 
واژه‌های کلیدی: جهت­ گیری زندگی، غفلت از خود، آشیانه خالی، سالمندان.
متن کامل [PDF 332 kb]   (473 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي اصیل | موضوع مقاله: مسائل ذهنی و روانشناختی سالمندان
دریافت: 1403/11/22 | پذیرش: 1404/11/26 | انتشار: 1404/11/26



XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 10، شماره 4 - ( زمستان 1404 ) برگشت به فهرست نسخه ها