Journal of Gerontology
سالمندشناسی
joge
Medical Sciences
http://joge.ir
1
admin
2476-7301
2476-7301
10.22034/joge
fa
jalali
1396
10
1
gregorian
2018
1
1
2
4
online
1
fulltext
fa
مقایسۀ تأثیر مصرف مکمّل عصارۀ شکلات تلخ با هشت هفته تمرین مقاومتی بر میزان پلاسمایی فولیستاتین در سالمندان
Comparison of the effect of dark chocolate extract supplementation with eight weeks resistance training on plasma Follistatin level in older adults
سالمندی سالم و فعال
active and healthy aging
پژوهشي اصیل
Original research
مقدمه: تمرین ورزشی و تغذیه ازجمله راهبرد­های غیر دارویی هستند که می­توانند کاهش تودۀ عضلانی (آتروفی) ناشی از سارکوپنیا را در سالمندان کاهش دهند. بررسی میزان آتروفی تودۀ عضلۀ اسکلتی با استفاده از سنجش میزان پلاسمایی فولیستاتین –بهعنوان یکی از شاخص­های مهم تعیین تودۀ خالص بدن- محقق می­ شود؛ بنابراین، هدف از این پژوهش، مقایسه تأثیر مصرف مکمّل عصارۀ شکلات تلخ با هشت هفته تمرین مقاومتی بر میزان پلاسمایی فولیستاتین در سالمندان بود.<br>
روش­: در این پژوهش نیمه تجربی، 36 سالمند (19 مرد و 17 زن) با میانگین سنی 19/4±21/67 سال، تصادفی به چهار گروه تمرین، مکمل، تمرین+مکمل و کنترل تقسیم شدند. آزمودنیهای گروه­های تمرین در یک برنامۀ تمرینی مقاومتی شامل هشت حرکت با شدت 60 تا 80 درصد 1RM، سه جلسه در هفته، به مدت هشت هفته شرکت کردند. آزمودنیهای گروههای مکمل کپسولهای حاوی 500 میلیگرم عصارۀ شکلات تلخ ـ حاوی اپی­کاتچین ـ را روزانه مصرف کردند. سطوح فولیستاتین پلاسما پیش و پس از هشت هفته مداخله اندازه­گیری شد. دادهها با استفاده از آزمون واریانس یکطرفه و آزمون تعقیبی LSD با استفاده از نرمافزار SPSS نسخه 22 ارزیابی شد.<br>
یافته ­ها: پس از مداخله، مقادیر فولیستاتین در گروه­های تمرین (01/0=P)، مکمل (02/0=P) و تمرین+مکمل (001/0=P) در مقایسه با گروه کنترل بهصورت معناداری افزایشیافته بود. درصد تغییرات مقادیر فولیستاتین در گروه مکمل+تمرین (15/63%) در مقایسه با گروه تمرین (48/43%) و گروه مکمل (05/29%) بهصورت معناداری بیشتر بود. همچنین، قدرت حداکثر پرس سینه و پرس پا تنها در گروه­های تمرین (03/0=P) و تمرین+مکمل (01/0=P) در مقایسه با گروه کنترل بهصورت معناداری افزایشیافته بود.<br>
نتیجه گیری: درنتیجه، با توجّه به اثر افزایشی تمرین مقاومتی و مکمّل عصارۀ شکلات تلخ بر مقادیر فولیستاتین در سالمندان، به نظر می­رسد، اجرای تمرین مقاومتی به همراه مصرف عصارۀ شکلات تلخ یک راهبرد مناسب برای کاهش آثار سارکوپنیا در سالمندان باشد.<br>
<strong>Introduction: </strong>Exercise training and nutrition are non-pharmacological strategies which can reduce the sarcopenia-induced muscle atrophy in the older adults. Investigating the skeletal muscle mass atrophy is achievable by measuring the amount of plasma follistatin, as one of the key markers of determining lean body mass. Therefore, the aim of this study was to compare the effect of dark chocolate extract supplementation with eight weeks resistance training on plasma Follistatin level in older adults.<br>
<strong>Method:</strong> in this semi-experimental study, 36 elderly adults (19 males, 17 females), mean age 67.21±4.19 years, randomly divided to four groups: training (EX), supplement (S), training + supplement (EX+S), and control (C). Subjects of the training groups underwent a resistance training program including eight movements (intensity: 60-80% 1RM), three sessions per week for eight weeks. Subjects of supplements groups consumed capsules containing 500mg of dark chocolate extract –contain epicatechin- every day. Follistatin levels were measured before and after eight weeks intervention. The data were analyzed with ANOVA and LSD post hoc tests with SPSS software (version 22).<br>
<strong>Results:</strong> Follistatin values increased significantly in EX (P=0.01), S (P=0.02) and EX+S (P=0.001) groups compared to C group after the intervention. The percentage of the changes of follistatin values were significantly higher in EX+S group (63.15%) compared to EX (43.48) and S (29.05%) groups. Moreover, chest press and leg press maximal strength increased in EX (P=0.03) and EX+S (P=0.01) groups in comparison with C group (P≤0.05).<br>
<strong>Conclusion:</strong> Consequently, considering the increasing effect of resistance training and dark chocolate extract supplementation on Follistatin levels in the elderly, it seems that resistance training with dark chocolate extract supplementation is a suitable strategy to reduce the effects of sarcopenia in the older adults.<br>
سارکوپنیا, اپیکاتچین, فولیستاتین
Sarcopenia, Epicatechin, Follistatin.
64
72
http://joge.ir/browse.php?a_code=A-10-225-1&slc_lang=fa&sid=1
F
Mafi
فرنوش
مافی
farnoosh.mafi@ut.ac.ir
10031947532846001935
10031947532846001935
Yes
Faculty of Physical Education and Exercise Sciences, University of Tehran, Tehran, Iran.
دانشکده تربیتبدنی و علوم ورزشی، دانشگاه تهران، تهران، ایران
AA
Gaeini
عباسعلی
گائینی
aagaeini@ut.ac.ir
10031947532846001936
10031947532846001936
No
Faculty of Physical Education and Exercise Sciences, University of Tehran, Tehran, Iran.
دانشکده تربیتبدنی و علوم ورزشی، دانشگاه تهران، تهران، ایران
MR
Kordi
محمدرضا
کردی
mrkordi@ut.ac.ir
10031947532846001937
10031947532846001937
No
Faculty of Physical Education and Exercise Sciences, University of Tehran, Tehran, Iran.
دانشکده تربیتبدنی و علوم ورزشی، دانشگاه تهران، تهران، ایران
S
Biglari
سهیل
بیگلری
s.biglari@ut.ac.ir
10031947532846001938
10031947532846001938
No
Faculty of Physical Education and Exercise Sciences, University of Tehran, Tehran, Iran.
دانشکده تربیتبدنی و علوم ورزشی، دانشگاه تهران، تهران، ایران
S
Sarabi
سامسون
سرابی
samsonsarabi@ut.ac.ir
10031947532846001939
10031947532846001939
No
Faculty of Physical Education and Exercise Sciences, University of Tehran, Tehran, Iran.
دانشکده تربیتبدنی و علوم ورزشی، دانشگاه تهران، تهران، ایران
Y
Honarmand nasab
یاسمن
هنرمندنسب
yasamanhonarmand@ut.ac.ir
10031947532846001940
10031947532846001940
No
Faculty of Physical Education and Exercise Sciences, University of Tehran, Tehran, Iran.
دانشکده تربیتبدنی و علوم ورزشی، دانشگاه تهران، تهران، ایران