مقدمه: باتوجه به روند رو به رشد سالمندی، از کار افتادگی و کاهش عملکرد سالمندان در این سنین، پژوهش حاضر با هدف بررسی اثر بخشی روش تمرینی مولتی سیستم بر متغیرهای مهم سلامت جسمانی سالمندی از جمله حس عمقی، تعادل، قدرت عضلانی و زمان واکنش انجام شده است.
روش کار: ۳۰ نفر از بانوان سالمند به عنوان نمونه در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی به دو گروه تمرین مولتی سیستم(15 نفر) و گروه کنترل(15 نفر) تقسیم شدند. در ابتدای هفته اول از شروع دوره هشت هفتهای، آزمون ابتدایی شامل ارزیابی حس عمقی، تعادل، قدرت عضلانی پایین تنه و زمان واکنش انجام و به عنوان نمونههای پیش آزمون ثبت شد. در دوره هشت هفته، گروه تمرین مولتی سیستم با پروتکل تمرینی مشخص به تمرین پرداختند. در پایان هفته هشتم نیز آزمونها بطور مجدد تکرار و به عنوان پس آزمون ثبت گردید.تمامی دادهها با مدل ترکیبی آزمون ANOVA با اندازههای تکراری و برای مقایسه درون گروهی نتایج نیز از آزمون بررسی T تست جفتی (Paird Sample T test) مورد ارزیابی قرار گرفتند (۰۵/۰p≤).
یافتهها: تمرین مولتی سیستم با اثر بخشی در متغیرهای حس عمقی، تعادل، قدرت عضلانی پایین تنه و زمان واکنش پس از گذشت هشت هفته همراه شد (۰۵/۰p≤) و در مقایسه با گروه کنترل نیز در اکثر پارامترهای مورد آزمون متغیرهای مذکور، تفاوت معنیداری حاصل شد (۰۵/۰p≤ ).
نتیجهگیری: باتوجه نتایج بدست آمده، به کار بردن تمرینات مولتی سیستم که شامل مجموعهای از تمرینات ترکیبی و تخصصی متناسب برای گروه سالمندان؛ با بهبود عملکرد و اثر بخشی در مولفههای مهم سلامت جسمانی سالمند مانند حس عمقی، تعادل، قدرت عضلانی و زمان واکنش به محرکهای تصادفی؛ همراه شده است و توصیه میشود در برنامه تمرینی و تخصصی برای گروه سالمندان به ویژه به عنوان تمرینات موثر در حرکت درمانی و مراکز فیزیوتراپی مورد استفاده قرار گیرد.
shooshtari F, daneshmandi H, saki F. The Effects of Multi-System Exercises on Proprioception, Balance, Muscle Strength, and Reaction Time in Elderly Women. joge 2025; 10 (1) :85-98 URL: http://joge.ir/article-1-740-fa.html
شوشتری فاطمه، دانشمندی حسن، ساکی فرزانه. تأثیر تمرینات مولتی سیستم بر حس عمقی، تعادل، قدرت عضلانی و زمان واکنش در زنان سالمند. سالمندشناسی. 1404; 10 (1) :85-98