۳ نتیجه برای اسلامی
نسیم خواجویان، علی محمد مختاری، رضا نوری، بهروز حسین پور، رقیه اسلامی، فاطمه حسینی مقدم، فائزه سعدآبادی، مریم مرادی،
دوره ۷، شماره ۳ - ( پاییز ۱۴۰۱ )
چکیده
مقدمه: پاندمی کووید-۱۹ منجر به تغییرات قابل توجهی در روال روزانه و سبک زندگی افراد در سراسر جهان شده، در این میان سالمندان طیف وسیعی از چالش ها بویژه مشکلات روانشناختی را تجربه میکنند بنابراین مطالعه حاضر با هدف بررسی کیفیت خواب و عوامل مرتبط به آن در سالمندان شهرستان گناباد در دوران پاندمی کووید-۱۹، سال ۱۴۰۰ طراحی شده است.
روش کار: مطالعه مقطعی حاضر بر روی ۴۰۰ سالمند که معیار ورود به مطالعه را داشتند انجام شد. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنام های دو بخشی شامل بخش اول پرسشنامه اطلاعات دموگرافیک و بخش دوم پرسشنامه کیفیت خواب پیتزبرگ بود. نمونهها به صورت طبقهای انتخاب شدند. جمعآوری دادهها به صورت تلفنی (به علت سرایط بیماری) از مراکز سلامت جامعه و پایگاههای بهداشتی انجام شد. داده ها باکمک نرم افزار(SPSS) با استفاده از آمار توصیفی و تحلیلی و با سطح معنی داری کمتر از۰۵/۰ مورد تجزیه وتحلیل قرارگرفتند.
یافتهها: در پژوهش حاضر میانگین و انحراف معیار سن شرکتکنندگان ۵۲/۵±۳۵/۶۶ بود و ۷۱ درصد از سالمندان کیفیت خواب نامطلوب داشتند. یافتهها حاکی از آن بود بین نوع رسانه گروهی (۰۰۱/۰ > p) ، زمان استفاده از رسانههای گروهی(۰۰۱/۰ > p)، تحصیلات (۰۴/۰ = p )، شغل(۰۴/۰ = p)، محل سکونت (۰۰۱/۰ > p) و سابقه داروهای خواب آور (۰۰۲/۰ > p) با کیفیت خواب ارتباط معنیداری وجود داشت.
نتیجهگیری: بر اساس یافتههای پژوهش کیفیت خواب سالمندان در دوران پاندمی کووید-۱۹ بسیار پایین بود، بنابراین با توجه به عوارض کیفیت خواب پایین در سالمندان اتخاذ راهکارهایی در ارتباط با درمان مشکلات خواب سالمندان در دوران پاندمی کووید-۱۹ ضروری به نظر میرسد.
رقیه اسلامی، زهرا شاهرخی، مجید دانشفر، رضا قربانی، بهروز حسین پور، لیلا صادق مقدم، مریم مرادی،
دوره ۸، شماره ۱ - ( بهار ۱۴۰۲ )
چکیده
مقدمه: یکی از مسائل مهم سالمندی، انزوای اجتماعی است که تأثیرات نامطلوبی بر کیفیت زندگی سالمندان میگذارد، بنابراین مطالعه حاضر با هدف تعیین انزوای اجتماعی و عوامل مرتبط با آن در سالمندان شهرستان گناباد در سال ۱۴۰۰ طراحی شده است.
روش کار: مطالعه توصیفی – مقطعی حاضر بر روی ۴۰۳ سالمند که معیار ورود به مطالعه را داشتند انجام شد. ابزار جمعآوری دادهها پرسشنامهای سه بخشی شامل پرسشنامه اطلاعات دموگرافیک، پرسشنامه فعالیت روزمره زندگی و فعالیتهای ابزاری زندگی و پرسشنامه انزوای اجتماعی لوبن بود. نمونهها به صورت خوشهای تصادفی انتخاب شدند. جمعآوری دادهها به صورت حضوری از مراکز سلامت جامعه شهرستان گناباد انجام شد. داده ها باکمک نرم افزار SPSS نسخه ۲۲ با استفاده از آمار توصیفی واستنباطی و با سطح معنی داری کمتر از ۰۵/۰ مورد تجزیه وتحلیل قرارگرفتند.
یافته ها: میانگین سنی شرکتکنندگان در مطالعه حاضر ۵۴/ ۷۰ سال بود، ۴/۵۰ درصد از شرکتکنندگان مرد و ۴/۷۷ درصد از آنها متأهل بودند. ۳/۵۹ درصد از سالمندان شرکتکننده انزوای اجتماعی را داشتند. همچنین بین متغیرهای جنسیت، شغل، تحصیلات، سوءمصرف مواد، سابقه بیماری مزمن، مشکلات بینایی و محل سکونت با انزوای اجتماعی ارتباط معنیداری وجود داشت.
نتیجه گیری: با توجه به شیوع قابل ملاحظه انزوای اجتماعی بین سالمندان و تأثیرات منفی انزوای اجتماعی بر ابعاد مختلف سلامت و کیفیت زندگی بنابراین انجام مداخلات پیشگیرانه با هدف کاهش میزان انزوای اجتماعی الزامی به نظر میرسد.
مریم مرادی، منصوره افضلی قربانی، مریم ایمانی، سلمان دلیری، سارا اسلامی،
دوره ۸، شماره ۳ - ( پاییز ۱۴۰۲ )
چکیده
مقدمه: این مطالعه با هدف بررسی شیوع بیماریهای مزمن غیرواگیر و عوامل مرتبط به آن در سالمندان تحت پوشش مراکز سلامت جامعه شهرستان شاهرود انجام شد.
روش کار: مطالعه ی حاضر به صورت توصیفی-مقطعی بر روی سالمندان مراجعه کننده به مراکز بهداشتی-درمانی شهر شاهرود انجام گردید. تعداد ۴۴۸ سالمند با روش تصادفی خوشه ای به عنوان حجم نمونه انتخاب شدند. پرسشنامه ها شامل اطلاعات دموگرافیک، آزمون غربالگری افسردگی سالمندان (GDS-۴)، نسخه کوتاه پرسشنامه ارزیابی وضعیت تغذیه (MNA-SF-۶) و چک لیست بیماری های مزمن بود. از آزمون های آماری، فیشر، تی تست و کای دو و برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS نسخه ۱۶ استفاده شد.
یافته ها: میانگین سنی شرکت کنندگان مطالعه ۱/۷±۶/۷۱ بوده و ۲/۵۴ درصد از آن ها مرد بودند. شایع ترین اختلالات مزمن به ترتیب فشارخون بالا (۱/۵۵%)، اختلالات بینایی (۴۲%)، دیابت (۱/۳۱%) و افسردگی (۷/۲۹%) بود. بیماری دیابت در زنان (۰۰۳/۰=P)، افراد با تحصیلات کمتر (۰۱۴/۰=P)، کسانی که تنها زندگی میکردند (۰۰۳/۰=P)، نمایه توده بدنی بالاتر از ۲۷ (۰۰۵/۰=P)، و کسانی که در معرض خطر سوء تغذیه قرار داشتند (۰۰۱/۰=P)، بیشتر و در سالمندانی که شاغل بودند به طور معناداری کمتر بود (۰۰۲/۰=P). نمایه توده بدنی بالا با هفت بیماری از جمله بیماری های دیابت، فشارخون بالا، بیماری های تیروئیدی، نورولوژیکی، استئوپروز، هایپرلیپیدمی و افسردگی ارتباط معنادار داشت. کفایت درآمد ماهانه تنها با یک بیماری (بیماری کبدی) و مصرف دخانیات با هیچ کدام از بیماری ها مرتبط نبود.
نتیجه گیری: با توجه به شیوع بالای بیماری های مزمن در سالمندان و عوامل متعدد موثر بر آنها، استفاده از رویکرد چند جانبه در برنامه ریزی هایی که به منظور پیشگیری و کاهش بیماریهای مزمن و ارتقا سطح سلامت سالمندان انجام میگیرد، ضروری می باشد.