دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران، ایران.
چکیده: (7735 مشاهده)
مقدمه: شواهد حاکی است که با وجود اهمیت ورزش و فعالیت بدنی بر روی سلامت سالمندان، میزان فعالیت بدنی (ورزش) این قشر آسیبپذیر جامعه رو به کاهش است. لذا این مطالعه با هدف شناسایی تعیینکنندههای اجرای فعالیتهای بدنی سالمندان شهر تهران انجام پذیرفت.
روش: مطالعه حاضر از نوع کیفی (گراندد تئوری) و با استفاده از روش نظریه زمینه ای در طی سالهای 1395-1394 انجام یافته است. داده ها با استفاده از مصاحبه های عمیق نیمه ساختار یافته و یادداشت های در عرصه با 30 نفر سالمند و 10 نفر از صاحب نظران عرصه ورزش سالمندی جمع آوری شد. تجزیه و تحلیل داده ها بر اساس نسخه کوربین و اشتراوس (2008) انجام گرفت.
یافته ها: مفاهیم مطالعه با استفاده از تحلیل خرد و کلی شناسایی شد. در طی تجزیه و تحلیل داده ها، 350 کد آزاد استخراج شد که 200 کد آزاد به بازدارنده های فعالیت بدنی سالمندان و 150 کد به انگیزاننده های فعالیت بدنی تخصیص داده شد و در قالب ۳ مقوله عوامل فردی، عوامل بین فردی و عوامل محیطی طبقهبندی شدند.
نتیجهگیری: این مطالعه تعیینکنندههای اجرای فعالیت بدنی سالمندان در مقایسه با مطالعات کمی را بهتر و عمیق تر شناسایی نمود. با شناسایی انگیزاننده ها و بازدارنده های اجرای فعالیت بدنی سالمندان، دست اندرکاران ارائه خدمات ورزشی به سالمندان می توانند با به کارگیری عوامل انگیزاننده و رفع بازدارنده های مشارکت سالمندان در فعالیت بدنی، شرکت سالمندان در فعالیت بدنی را تسهیل کنند و به دنبال افزایش میزان مشارکت سالمندان در فعالیت بدنی، سلامت جسمی و ذهنی سالمندان را بهبود بخشند.
Nadri A, Safania A, Amritash A. Determinant of the implementation of physical activities in elderly in Tehran. joge 2016; 1 (2) :66-79 URL: http://joge.ir/article-1-108-fa.html