مقدمه: افسردگی یک بیماری مزمن و شایع در میان سالمندان است که منجر به کاهش کیفیت زندگی، اختلال در عملکرد روزانه و ایفای نقش های فردی، اجتماعی و خانوادگی آنها می شود. یکی از عوامل احتمالی پیشگیری کننده از افسردگی مصرف چای است. با توجه به نتایج متناقض مطالعات خارجی و نبود مطالعه داخلی در این زمینه، مطالعه حاضر با هدف بررسی ارتباط بین مصرف چای و افسردگی در سالمندان انجام شد.
روش: این مطالعه مورد شاهدی در سال 1395 بر روی 260 نفر سالمند مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی شهرستان سقز و به روش نمونهگیری خوشهای انجام شد. با استفاده از مقیاس افسردگی سالمندان و تأیید روانپزشک، نمونهها به دو گروه افسرده و غیرافسرده تقسیم و از نظر سن، جنس، تحصیلات و شاخص توده بدنی همسان شدند. سپس میزان مصرف چای در آن ها ثبت شد. تجزیه و تحلیل داده ها با نرم افزار SPSS نسخه 18 و به کمک آزمون های آمار توصیفی و استنباطی انجام شد.
یافته ها: میانگین و انحراف معیار سن افراد مورد مطالعه 6/35± 69/8سال بود. 64/2درصد نمونه ها (169 نفر) در روز کمتر از 3 فنجان چای مصرف می کردند. نتایج نشان داد که بین افسردگی با مصرف چای ارتباط معناداری وجود داشت؛ به طوری که 5/1 درصد افراد افسرده و 33/5درصد افراد غیر افسرده روزانه حداقل 3 فنجان چای مصرف می کردند و شانس ابتلا به افسردگی در افرادی که روزانه بیش تر از 3 فنجان چای مصرف می کردند، 66 درصد کمتر از افراد با مصرف کمتر از 3 فنجان چای روزانه بود (p < 0.001, 95% CI: 0.267-0.437, OR = 0.341).
نتیجه گیری: این مطالعه نشان داد که رابطه احتمالی بین مصرف چای با افسردگی در سالمندان وجود دارد و با توجه به شیوع بالای افسردگی در سالمندان، مداخلات پیشگیرانه ای از جمله مصرف منظم و متعادل چای به صورت روزانه توصیه می شود
Farajzadeh M, Ghanei Gheshlagh R, Rashadmanesh N, Zarei M, Amini H. Does tea consumption reduce the chances of depression in the elderly? Case-control study. joge 2017; 2 (1) :29-37 URL: http://joge.ir/article-1-112-fa.html
فرج زاده محمد، قانعی قشلاق رضا، رشادمنش ناصر، زارعی مژده، امینی هادی. آیا مصرف چای شانس افسردگی در سالمندان را کاهش می دهد؟: مطالعه ای مورد-شاهدی. سالمندشناسی. 1396; 2 (1) :29-37