[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
اطلاعات نشریه::
آرشیو مجله و مقالات::
برای نویسندگان::
پروانه و مجوزهای نشریه::
برای داوران::
اطلاعات پرداخت هزینه::
ثبت نام و اشتراک::
تسهیلات پایگاه::
تماس با ما::
::
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
Nursing Index
AWT IMAGE
..
نشریه مرور سیستماتیک

AWT IMAGE

..
ثبت شده در

AWT IMAGE

AWT IMAGE

..
سامانه جامع رسانه ها
..
:: دوره 6، شماره 3 - ( پاییز 1400 ) ::
جلد 6 شماره 3 صفحات 64-53 برگشت به فهرست نسخه ها
بازنمایی نقش سالمندان در فیلم های سینمایی ایران در ۳ دهه اخیر (1397-1368)
زینب امیری ، نسیبه زنجری* ، رضا فدای وطن ، عاطفه آقایی
مرکز تحقیقات سالمندی ایران
چکیده:   (2779 مشاهده)
مقدمه: کاهش تبعیض سنی یکی از مهم‏ترین موارد تأثیرگذار برای افزایش رضایتمندی از زندگی در میان سالمندان، است. تبعیض سنی در جامعه در نهادهای مختلفی مشاهده و قابل‌بررسی است. یکی از منابع موردبررسی تبعیض سنی، رسانه‌ها و به‌طور خاص سینما است. ازاین‌رو هدف از انجام این مطالعه بازنمایی نقش سالمندان در فیلم‌های سینمایی ایران در 30 سال اخیر (1397-1368) است.
روش: این مطالعه توصیفی- تحلیلی از نوع تحلیل محتوای کمی است. نمونه‏ی مطالعه حاضر شامل 65 نقش سالمند از 41 حلقه فیلم با محوریت سالمندی است که به روش نمونه‌گیری هدفمند از فیلم‌های سینمایی ایرانی در 30 سال اخیر انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده‌ها در این مطالعه چک‌لیست مگافین برای بررسی شخصیت سالمند در فیلم‌های سینمایی بود. جهت توصیف خصوصیات نقش سالمند از آمار توصیفی فراوانی و درصد و جهت تحلیل روابط از آزمون آماری کای دو در نرم‌افزار SPSS نسخه 23 استفاده شد.
یافته‌ها: نتایج نشان داد در فیلم‌های بررسی‌شده اکثریت سالمندانی که نشان داده‌شده‌اند سالمندان جوان (3/52%) مرد (۷۲٫۳%) و دارای قومیت فارس (۸۹٫۲%) بودند. ژانر بیشتر فیلم‌ها (44%) درام بود و بیشتر نقش فرعی (۴۹٫۲%) داشته ولی سالمندان فعال و مستقلی (۵۵٫۴%) بوده‌اند؛ اما در کل بیشتر تصورات قالبی در ارتباط با سالمندان منفی (5/58%) بود و فقط 3/32 درصد تصورات قالبی مثبت بازنمایی شده بودند. تصورات قالبی منفی در نقش‌های مردان سالمند (6/59%) بیشتر از زنان سالمند بود و زنان سالمند با تصورات قالبی مثبت (9/38%) بیشتری بازنمایی شده بودند؛ اما این تفاوت ازنظر آماری معنادار نبود (05/0<p). پرتکرارترین کلیشه‌های سنی در 30 سال اخیر کلیشه سنی پایند و اصولی (مثبت) و محزون (منفی) بود. روند تغییرات تصورات قالبی در 30 سال اخیر هرچند به سمت مثبت شدن پیش رفته است اما ازلحاظ آماری معنادار نبوده است (05/0<p).
نتیجه‌گیری: نتایج نشان داد بازنمایی نقش سالمندان در فیلم‌های سینمایی ایران در 30 سال اخیر همراه با تبعیض سنی بوده و کلیشه‌های منفی نسبت به مثبت و خنثی بیشتر است و در ده اخیر نسبت به سال‌های پیش از آن تغییر بارزی رخ نداده است؛ بنابراین نیاز است در مداخلات رسانه‌ای مرتبط با سالمندان و تولید فیلم‌هایی با محوریت سالمندی، دقت و توجه بیشتری صورت گیرد؛ تا به ارتقای سالمندی فعال و احترام و شمول اجتماعی بیشتر سالمندان در جامعه شود.
واژه‌های کلیدی: سالمند، تبعیض سنی، رسانه، تصویر متحرک، ایران
متن کامل [PDF 295 kb]   (767 دریافت)    
نوع مطالعه: كاربردي | موضوع مقاله: مسائل اجتماعی سالمندان
دریافت: 1400/3/31 | پذیرش: 1400/5/20 | انتشار: 1400/9/10
ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

amiri Z, ZANJARI N, Fadayevatan R, Aghaei A. Representation of the Elderly portray in Iranian Cinema during the last 3 Decades (1989-2018). joge 2021; 6 (3) :53-64
URL: http://joge.ir/article-1-489-fa.html

امیری زینب، زنجری نسیبه، فدای وطن رضا، آقایی عاطفه. بازنمایی نقش سالمندان در فیلم های سینمایی ایران در ۳ دهه اخیر (1397-1368). سالمندشناسی. 1400; 6 (3) :53-64

URL: http://joge.ir/article-1-489-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 6، شماره 3 - ( پاییز 1400 ) برگشت به فهرست نسخه ها
نشریه سالمندشناسی Journal of Gerontology
Persian site map - English site map - Created in 0.06 seconds with 43 queries by YEKTAWEB 4700