مقدمه:انتقال به مراکز خدمات سالمندی یکی از سختترین تجربیات سالمندان است. این تجربه میتواند در ایجاد حس افسردگی و از دست دادن حمایتهای اجتماعی در انها موثر باشد. در این پژوهش قصد بر آنست که از نگاه و روایت سالمندان، عوامل مؤثر بر سکونت سالمندان در خانه سالمندان مورد بررسی قرار بگیرد. روش کار: برای این منظور با روش کیفی و انجام مصاحبه و با استفاده از تکنیک LHC[1](تقویم تاریخ زندگی) نقاط عطف زمانی که در آن شرایط، افراد در طول زندگیشان از کودکی تا سالمندی، تحت تاثیر قرار میگیرند، استخراج شد و عواملی که در خصوص سکونت در سرای سالمندان مهم بود، مورد توجه قرار گرفت. سرای سالمندان کهریزک تهران به دلیل تعدد سالمندان با ویژگیهای مختلف (مورد مطالعه افرادی که قادر به صحبت کردن باشند و دچار زوال عقل نباشند) انتخاب شد و با ۶ مرد و ۶ زن که تمایل به مشارکت داشتند مصاحبه صورت گرفت. یافتهها: نقاط عطف زمانی مهم از لابلای مصاحبهها استخراج شدند: زمان فوت والدین، فوت همسران، بیماری و تصادف و زمان ازدواج فرزندان وتولد نوهها و بزرگ شدن نوهها و حوزههای پژوهش در قالب مسائل اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی تعیین شدند. نتیجه گیری: در مسائل اقتصادی حوزههایی چون بی خانمانی، ضایع شدن سهمالارث، فضای زندگی و منازل مسکونی فرزندان، هزینههای بالای نگهداری و درمان شناسایی شدند و در ذیل مسائل اجتماعی، تمایل به داشتن حریم خصوصی، چند همسری و حضور نامادری، بیهمسری و بیفرزندی (تجرد) و اختلاف فرزندان و در ذیل مسائل فرهنگی، حوزههایی چون شکاف نسلی، ارزشمند شدن جوانی و سست شدن اعتقادات مذهبی مطرح شدند.
najafiasl Z. The narrative of the elderly about the factors involved in continuing their life in the nursing home Case study: Kehrizak nursing home, Tehran province. joge 2025; 9 (4) URL: http://joge.ir/article-1-712-fa.html
نجفی اصل زهره. روایت سالمندان از عوامل دخیل در ادامه زندگی شان در سرای سالمندان؛ مورد مطالعه: سرای سالمندان کهریزک استان تهران. سالمندشناسی. 1403; 9 (4)